Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Minister Diependaele stelt actieprogramma voor hoogstamboomgaarden voor

Op 30 september 2022 keurde de Vlaamse Regering het actieprogramma voor hoogstamboomgaarden in Haspengouw en Voeren goed. Het programma bevat 46 ambitieuze acties en is de eerste stap om de ambities uit het onroerenderfgoedrichtplan te realiseren.

Net als het onroerendrichtplan kwam het actieprogramma participatief tot stand: zowel Vlaamse als lokale besturen nemen hun verantwoordelijkheid en dragen allemaal hun steentje bij.

Op 6 oktober 2022 zakte minister Diependaele af naar Alden-Biesen om het actieprogramma voor te stellen aan de pers en alle partners persoonlijk te bedanken en in de bloemetjes te zetten. De minister investeert zelf circa 450.000 euro in het actieprogramma voor het uitvoeren van volgende acties:

  • oprichting van een hoogstamboomgaardenloket: een lokaal kenniscentrum en aanspreekpunt voor alles wat met hoogstamboomgaarden te maken heeft en een katalysator voor het uitvoeren van het actieprogramma
  • uitwerken van een inventarisatiehandleiding en waarderingskader voor hoogstamboomgaarden om lokale besturen te ondersteunen bij het in kaart brengen van hun hoogstamboomgaardenareaal, het behandelen van vergunningen en het uitvoeren van beheer
  • het afsluiten van beheersovereenkomsten voor hoogstamboomgaarden, in eerste instantie in het Gulpdal te Voeren (testcase)
Deel op facebook
Deel op twitter