home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Een visie voor hoogstamboomgaarden. Wat is jouw idee?

Zijn de hoogstamboomgaarden in Haspengouw gedoemd te verdwijnen?  Sinds 2016 werken we aan een onroerenderfgoedrichtplan voor de Haspengouwse hoogstamboomgaarden. We willen op die manier de boomgaarden een duurzame toekomst geven, want op vlak van erfgoed zijn het waardevolle landschapselementen. Uit een enquête die we vorig jaar uitvoerden bleek dat 80% van de deelnemers voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Haspengouw is.  

Dat betekent dat we deze waardevolle boomgaarden moeten onderhouden en gebruiken, en daar wringt nu net het schoentje. Verschillende obstakels zorgen ervoor dat dat niet evident is. Zo kan bijvoorbeeld het plukken van de vruchten niet machinaal gebeuren en is plukken in een hoge boom best gevaarlijk. Het onderhoud van de bomen is erg arbeidsintensief en soms is de kennis over hoe dat best moet verloren. Zowel eigenaars van hoogstamboomgaarden, als organisaties die hoogstamboomgaarden promoten en de verschillende overheden stoten op allerlei moeilijkheden bij het behouden van hoogstamboomgaarden.

Met het onroerenderfgoedrichtplan willen we oplossingen aanbieden en de toekomst van de hoogstamboomgaarden verzekeren. Daarom gaan we op zoek naar zoveel mogelijk ideeën over het gebruik en onderhoud. We openden zonet een nieuwe module op deze website, waar je je idee kan achterlaten. De hoogstamboomgaard als leslokaal of picknickplaats? Wat is jouw idee?

Weet je een hoogstamboomgaard in Haspengouw staan? Registreer hem dan op de website. Zo krijgen wij een beter zicht op de bestaande hoogstamboomgaarden. 

Tijdens een trefdag rond dit thema op 31 mei brainstormde de sector om tot oplossingen/ideeën te komen. De lezingen en resultaten hebben we online geplaatst. We maakten die dag filmpjes waarin verschillende mensen hun idee vertellen. We verspreiden deze filmpjes in de loop van augustus/september. Het is altijd fijn wanneer je deze communicatie deelt met je eigen netwerk!

Deel op facebook
Deel op twitter