Samen nadenken over de toekomst van hoogstamboomgaarden
Op donderdag 31 mei 2018 zakten een 60-tal hoogstamliefhebbers af naar Alden-Biesen om in dialoog te gaan over de toekomst van de hoogstamboomgaarden in Haspengouw. Het bonte allegaartje, bestaande uit eigenaars, ondernemers, natuurliefhebbers, ambtenaren en mensen uit het middenveld, zorgde voor een boeiende interactie.
De voormiddag werd gevuld met een divers aanbod aan sprekers. Zij deelden hun kennis en ervaringen met het publiek. Maar niet zonder dat publiek eerst aan het denken te zetten. Elke lezer legde eerst een aantal stellingen voor.
Eerst kwamen een aantal specialisten aan het woord. Zij deelden hun kennis over hoogstamboomgaarden vanuit hun eigen achtergrond. De verschillende waarden en perspectieven van hoogstamboomgaarden kwamen aan bod: erfgoed, natuur en landbouw.
Dat er al heel wat inspanningen geleverd worden om het typisch Haspengouwse hoogstamboomgaardenlandschap te behouden, werd duidelijk in de presentatie van Tine Rijvers.
Daarna was het de beurt aan een aantal ervaringsdeskundigen: ondernemen met hoogstamboomgaarden, de sociale dorpsgaard en het succesvol integreren van hoogstamboomgaarden in inrichtingsprojecten passeerden de revue.
Deze vormden de perfecte inleiding voor de workshops in de namiddag. De deelnemers dachten hier samen na over economische, ecologische en sociale functies van hoogstamboomgaarden. Op basis van de wenselijkheid en haalbaarheid van deze functies, formuleerden ze een aantal beleidsvoorstellen.
Al die voorstellen worden de komende maanden verwerkt en dienen als input voor het onroerenderfgoedrichtplan voor hoogstamboomgaarden in Haspengouw.
De presentaties en verslagen van de workshops staan hier.