Actie 3: Onderzoek hoogstamboomgaarden identificeren en opvolgen via Artificial Intelligence
Actie 3: Onderzoek hoogstamboomgaarden identificeren en opvolgen via Artificial Intelligence
Deze actie is uitgevoerd.

Deze actie onderzoekt de herkenning (en opvolging in de tijd) van boomkruinen en andere (kleine) landschapselementen aan de hand van innovatieve technieken (satellietbeelden en andere
geografische datalagen, gecombineerd met geavanceerde analysetechnieken als AI), met het oog op integratie in de Biologische Waarderingskaart. Binnen dat onderzoek zal speciale aandacht uitgaan naar de case van hoogstamboomgaarden in Haspengouw, met als doel een latere toepassing over geheel Vlaanderen. Het inzetten van dergelijke digitale methodes laat toe om op een snelle manier de evolutie van het areaal op te volgen.
Partners
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek leidt dit onderzoek en werkt voor de uitvoering hiervan samen met het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling en het Agentschap Informatie Vlaanderen. Het Agentschap Natuur en Bos gaat met de resultaten aan de slag voor het uitwerken van een handhavingstool.
Timing & Stand van zaken
2022: uittesten van de techniek in 5 proefgebieden, waaronder Borgloon.
2023: er is een boomkruinenkaart opgemaakt voor heel Vlaanderen (referentietoestand 2015). Deze kaart is vrij beschikbaar via de datavindplaats en kunnen gevisualiseerd worden in Geopunt. De kaart bevat een overzicht van alle bomen. Hoogstamfruitbomen worden nog niet apart geïdentificeerd.
2025: in een vervolgproject willen we de boomkruinenkaart uitbreiden tot een KLE-kaart (kaart van kleine landschapselementen), waarbij hoogstamboomgaarden apart te herkennen zullen zijn. De resultaten verwachten we eind 2025.