Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Trefdag

Op donderdag 31 mei 2018 zakten een 60-tal hoogstamliefhebbers af naar  Alden-Biesen om  in dialoog te gaan over de toekomst van de hoogstamboomgaarden in Haspengouw.  Het gemengd publiek, bestaande uit eigenaars, ondernemers, natuurliefhebbers, ambtenaren en mensen uit het middenveld, zorgde voor een boeiende interactie.

De voormiddag werd gevuld met een divers aanbod aan sprekers. Zij deelden hun kennis en ervaringen met het publiek. Maar niet zonder dat publiek eerst aan het denken te zetten. Elke lezer legde eerst een aantal stellingen voor. De stellingen, en wat het publiek hierover dacht, vind je hier.

Eerst kwamen een aantal specialisten aan het woord. Zij deelden hun kennis over hoogstamboomgaarden vanuit hun eigen achtergrond. De verschillende waarden en perspectieven van hoogstamboomgaarden  kwamen aan bod: erfgoed, natuur en landbouw. De presentaties van deze lezingen kan je hieronder downloaden. 

Dat er al heel wat inspanningen geleverd worden om het typisch Haspengouwse hoogstamboomgaardenlandschap te behouden, werd duidelijk in de presentatie van Tine Rijvers

Daarna was het de beurt aan een aantal ervaringsdeskundigen: ondernemen met hoogstamboomgaarden, de sociale dorpsgaard en het succesvol integreren van hoogstamboomgaarden in inrichtingsprojecten passeerden de revue. Ontdek het zelf in onderstaande presentaties.

Deze vormden de perfecte inleiding voor de workshops in de namiddag. De deelnemers dachten hier samen na over economische, ecologische en sociale functies van hoogstamboomgaarden. Op basis van de wenselijkheid en haalbaarheid van deze functies, formuleerden ze een aantal beleidsvoorstellen. Het resultaat van deze namiddag hard werken vind je hier.

Al die voorstellen worden de komende maanden verwerkt en dienen als input voor het onroerenderfgoedrichtplan voor hoogstamboomgaarden in Haspengouw. Wat dit juist betekent kom je te weten in de onderstaande presentatie:

Was je er niet bij op de trefdag maar wil je ook graag voorstellen lanceren? Dan kan dit op ons ideeënplatform.

Deel op facebook
Deel op twitter