Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

We vragen het aan u!

Hechten inwoners van Haspengouw en Voeren waarde aan de hoogstamboomgaarden in hun streek? Hoe ziet hun ideale hoogstamboomgaardenlandschap eruit? Zijn hoogstamboomgaarden belangrijk voor de streekidentiteit en trekken ze echt meer toeristen aan?

Er doen veel veronderstellingen rond hoogstamboomgaarden de ronde, maar zijn deze ook waar? Om dat na te gaan voerden we 3 bevragingen uit: een landschapstest, een keuze-experiment en een enquête bij recreanten. Daarnaast raadpleegden we ook andere bevragingen die plaatsvonden in de regio. Op die manier gaven circa 1700 mensen hun mening over hoogstamboomgaarden in Haspengouw en Voeren.

Landschapstest: hoe meer zielen hoe meer vreugde

Vinden mensen het belangrijk dat er hoogstamboomgaarden in Haspengouw zijn? Bepalen ze mee de identiteit van de streek? En wat denken en weten mensen eigenlijk over hoogstamboomgaarden? Om dit te weten te komen lanceerden we tussen 5 oktober 2017 en 20 december 2017 een online-bevraging.

We wilden zoveel mogelijk mensen bereiken: zowel mensen die erg betrokken zijn met hoogstamboomgaarden als mensen die er niet van wakker liggen. Daarom vermomden we de bevraging als een algemene test over het Haspengouwse landschap. We zochten kandidaten via Het Belang van Limburg en deelnemers kregen wandelingen op maat van hun landschapsvoorkeuren als resultaat. Zo hoopten we een groot publiek te bereiken.

En het werkte: maar liefst 1427 mensen vulden de test in. Zo kregen we een aardig inzicht in hoe inwoners naar het landschap en naar hoogstamboomgaarden in Haspengouw kijken. Benieuwd naar het resultaat? Die vind je op deze pagina

Keuze-experiment: inwoners kiezen hun hoogstamboomgaardenlandschap

Een Haspengouw zonder hoogstamboomgaarden of toch maar liever met? Hoe moet dat hoogstamboomgaardenlandschap er dan uit zien en willen mensen daar ook voor betalen? Thesisstudent Robin zocht het voor ons uit. Hij liet 193 inwoners van Haspengouw kiezen tussen verschillende toekomstscenario’s.

Hier lees je welke toekomst deze mensen voor de hoogstamboomgaarden wensen. 

Recreantenenquête in Borgloon: wat denkt de toerist?

Sommigen beweren dat de hoogstamboomgaarden toeristen aantrekken. Anderen denken dat toeristen het verschil niet kennen tussen hoogstam- en laagstamboomgaarden, zolang er maar bloesems zijn. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek trok 2x naar het doorkijkkerkje te Borgloon: in het bloesemseizoen en in de zomer. Aan deze toeristische trekpleister hielden ze 113 recreanten staande en vroegen hen zelf naar de meerwaarde van hoogstamboomgaarden in het landschap.

Hier vind je de resultaten.

Wij zijn niet de enige die vragen stellen

Er zijn heel wat projecten in Haspengouw en Voeren en sommige daarvan raadpleegden de inwoners van Haspengouw en Voeren. Ook hoogstamboomgaarden kwamen hier aan bod.

In 2011 vond een onderzoek naar streekidentiteit en -ontwikkeling plaats, MUSICAL, genaamd. Tijdens dit project kregen 238 inwoners vragen voorgeschoteld over streekidentiteit. Daaruit blijkt dat de meeste inwoners zich sterk verbonden voelen met hun streek, vooral vanwege de natuur en het landschap, waar de boomgaarden en het fruit een belangrijk onderdeel van vormen. Deze inwoners vinden daarom dat we moeten inzetten op de zorg voor het landschap op de streek verder te ontwikkelen.

In het kader van de ruilverkaveling van Jesseren mochten 18 mensen van verschillende achtergronden hun mening geven over het huidige en gewenste landschapsgebruik in het gebied. Er waren zowel voor- als tegenstanders van hoogstamboomgaarden. Ze zijn positief voor het toerisme, maar komen in conflict met klassieke landbouwteelten zoals laagstamteelt en veeteelt. Ondanks die tegenstellingen waarderen deze mensen hoogstamboomgaarden wel als een typisch element van de streek en vinden ze het belangrijk dat deze behouden blijven.

Een plattelandsonderzoek in Voeren (2017) peilde bij 12 mensen met verschillende achtergronden naar hun visie op het Voerense landschap. Ook deze mensen hechten veel belang aan het behoud van hoogstamboomgaarden als onderdeel van het typische Voerense landschap.

Deel op facebook
Deel op twitter